دانلود رایگان کتاب دیوان دهخدا | دانلود کتاب دیوان دهخدا شامل اشعاری از علامه علیاکبر دهخدا که به کوشش دکتر سیدمحمد دبیرسیاقی گردآوری و طبع گشته است. این کتاب که توسط کاربران ارسال شده است، اسکن شده از روی یک نسخه نایاب، از چاپ سال 1361 خورشیدی است.
علی اکبر دهخدا (Ali-Akbar Dehkhoda) در تهران و در یک خانوادهی معمولی ایرانی به دنیا آمد. پدرش، خانباباخان، از ملاکان قزوین بود و مادرش زنی از قشر سنتی اما اندکی دغدغهمند جامعه. او پسرش را از کودکی به محضر استادانی چون مرحوم حاج شیخ هادی مجتهد نجمآبادی و شیخ غلامحسین بروجردی فرستاد تا علوم قدیمه را، از صرف تا کلام، نزد ایشان بیاموزد.
کتاب دیوان دهخدا از این رو، علی اکبر دهخدا به مدت ده سال شاگردی این بزرگان را کرد و زبان عربی و علوم دینی را از اینان فرا گرفت، و پس از آن و بعد از تأسیس مدرسهی سیاسی در تهران، برای ادامهی تحصیلات به آنجا رفت و به تحصیل علوم مدرنتر و همچنین زبان فرانسه پرداخت. دهخدا بعدها به اروپا رفت؛ دانش خویش از جمله زبان فرانسه را گسترش داد و با دستی پر و کولهای اندوختهتر از دانش به وطن بازگشت که آن زمان مصادف بود با آغاز مشروطیت در ایران. در این هنگام بود که دهخدا با همکاری دو تن از یارانش، یعنی مرحوم جهانگیرخان و مرحوم قاسمخان، هفتهنامهی معروف صوراسرافیل را منتشر کرد و به نوشتن ستون طنز چرند و پرند با امضا و تخلص «دخو» در آن پرداخت.
بهترین دانلود رایگان کتاب دیوان دهخدا
کتاب دیوان دهخدا | نثر علی اکبر دهخدا ادیبانه و گاه دشوار بود و با آنکه از اصطلاحات و واژگان کوچه و بازاری استفاده میکرد، باز هم خواندن آثارش برای برخی از مردم چندان آسان نبود. با این حال، علامه دهخدا همواره مخاطب خود را میان طیف وسیعی از روشنفکران و مردم عامی داشت. در ادامه، مروری خواهیم داشت بر برخی از مهمترین آثار علی اکبر دهخدا:
کتاب دیوان دهخدا: معروفترین اثر علی اکبر دهخدا لغتنامه است که حاصل بیش از چهل سال تلاش شبانهروزی و عرقریزی روح او در معنی و تفسیر واژههای فارسی و بعضی از واژههای عربی است که وارد زبان فارسی شدهاند. در این اثر سترگ، کلیهی واژگان فرهنگهای خطی و چاپی فارسی تفسیر و در کنار آن، بسیاری از غلطهای گذشتگان نیز تصحیح شدهاند و برای دوری از اشتباه تلفظ کردن واژگان، حروف حرکتدار هر واژه نیز ذکر شده است.
لازم به ذکر است علاوه بر علی اکبر دهخدا، گروهی از پژوهندگان و چهرههای شاخص زبان و ادب فارسی مانند حسن احمدی گیوی، محمد ابراهیم باستانی پاریزی، محمد دبیر سیاقی، جلیل دوستخواه، ذبیح الله صفا، سید جعفر شهیدی و… نیز در تدوین و تألیف این اثر عظیم و ماندگار نقش بسزایی داشتهاند.
کتاب امثال و حکم: ضربالمثلها بازتاب اندیشهها، رنجها، شادیها و حتی تجربیات یک جامعه است که سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود. علی اکبر دهخدا نیز در راستای انتقال این مفاهیم و تجربیات، دست به تألیف کتاب امثال و حکم زد و کتابی در چهار جلد شامل 50 هزار ضربالمثل و کلمات قصار را به نگارش درآورد که قسمت عمدهی آن از اشعار شاعران قدیم پارسیزبان گرفته شده است و تنها بخش اندکی از آن به ضربالمثلهای عامیانه تعلق دارد.
کتاب چرند و پرند: این کتاب در واقع نوشتههای طنز اجتماعی و سیاسی دهخدا در هفتهنامهی صوراسرافیل است که در این مجموعه گردآوری شده و در قالب داستان کوتاه، اعلامیه، تلگراف و گزارش خبری به نقد سیاسی، اجتماعی و گاه مذهبی جامعه پرداخته است. تمامی این نوشتهها با اسامی مستعار علی اکبر دهخدا مثل دخو، خرمگس، دخو علیشاه، خادمالفقرا، دخو علی، دمدمی، اویارقلی، و جناب ملااینکعلی و… نوشته میشد و نویسنده از این شخصیتها در روایات خود استفاده میکرد.
این مطلب کتاب دیوان دهخدا در دستهبندی کتاب های رایگان, شعر و ادبیات در سایت اینتربوک منتشر شده است.